5 Şubat 2025

Bitlis Teknoloji Haberleri – Güncel Gelişmeler ve İncelemeler

Güncel ekonomi, spor, teknoloji ve magazin haberleriyle Bitlis’in nabzını tutan etkileyici içerikler burada!

Irak’ta ‘çocuk yaşta evliliklerin önünü açan’ yasa hakkında durdurma kararı

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, çocuk yaşta evliliklerin önünü açacağı gerekçesiyle eleştirilen 'Kişisel Statü' yasasının da aralarında olduğu üç yasanın uygulanmasını durdurdu.

Irak’ta aralarında çocuk yaşta evliliklerin önünü açacağı gerekçesiyle büyük tepki ve tartışma yaratan ‘Kişisel Statü’ yasasının da olduğu üç yasa hakkında durdurma kararı verildi. Yüksek Federal Mahkeme, 21 Ocak’ta meclisten geçen ‘Genel Af’, ‘Kişisel Statü’ ve ‘Gayrimenkul İadesi’ yasalarının uygulanmasını durdurdu.

AA’nın aktardığına göre, yüksek mahkeme ‘Genel Af’, çocuk yaşta evliliklerin önünü açacağı gerekçesiyle tepki çeken ‘Kişisel Statü’ ve Kerkük şehrinde Türkmen ve Kürt vatandaşların Saddam Hüseyin döneminde ellerinden alınan gayrimenkullerin iadesini öngören ‘Gayrimenkul İadesi’ yasalarının uygulanmasını durdurma kararı aldı.

‘ÇOCUKLARIN YAŞAM HAKKININ İHLALİNİ TEŞKİL EDECEK’

Kişisel Statü Yasası ve Genel Af Yasası ile Kerkük’te Türkmen ve Kürtlerin devrik lider Saddam Hüseyin döneminde ellerinden alınan gayrimenkullerin İadesini öngören yasalar 21 Ocak’ta parlamentonun onayından geçmişti. Kişisel Statü Yasası özellikle kız çocukların evlendirilmesi ve konuyla ilgili mahkemelerin yanı sıra Şii ve Sünni vakıflardan da görüş alınmasını kapsıyordu. Bu yasa ülkede yoğun eleştirilere neden olmuştu.

Hak savunucularına göre, İslami mahkemelere evlilik, boşanma ve miras da dahil olmak üzere aile meselelerinde daha geniş bir yetki alanı sağlayan yasa, aile hukukunda birlik sağlayan ve kadınlar için güvenceler içeren 1959 tarihli Kişisel Statü Yasası’nın zayıflamasına yol açacak. Irak Kadın Birliği’nden hak savunucusu Intisar al-Mayali, konuya ilişkin değerlendirmesinde, yasadaki değişikliklerin Irak meclisinden geçmesinin çocuk yaşta evliliklere izin vererek kadınların ve kız çocukların hayatlarında yıkıcı etkilerinin olacağını, bunun çocukların yaşam hakkının ihlalini teşkil edeceğini belirtmişti. Al-Mayali, yapılan yasa değişikliğinin kadınlar için boşanma, velayet ve miras konularındaki hukuki koruma mekanizmalarını da sekteye uğratacağını kaydetmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)