İncir Araştırma Enstitüsü Çalıştayında Tanıtıldı

İncir Araştırma Enstitüsü’nde Yapılan Çalışmalar Detaylı Bir Şekilde İncelendi

AYDIN – Aydın’ın Germencik ilçesinde 1938 yılında kurulan Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, incir çalıştayı katılımcılarına tanıtılırken, burada yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı.

Aydın’ın en önemli tarım ürünlerinden biri olan incir başta olmak üzere kestane ve zeytin üzerinde gerçekleştirilen çalışmalarla ülke ekonomisine destek sağlayan Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, incir çalıştayı katılımcılarına detaylı bir şekilde tanıtıldı. Tarım Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘İncir Çalıştayı’ sonrasında, katılımcılar enstitüyü ziyaret ederek burada yürütülen çalışmalar hakkında bilgi sahibi oldular.

“Gıda Teknolojilerinde Yenilikçi Ürünler Geliştiriliyor”

Enstitü çalışmalarını değerlendiren Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Özkul, şunları söyledi: “Enstitümüz, incir Ar-Ge faaliyetlerini ülkemiz tarımı ve geleceği için 1938 yılından beri yürütmektedir. Tarım Bakanlığı’na bağlı olan Tarımsal Araştırmalar Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesinde incir ve 2018 yılından itibaren kestane üzerinde de Ar-Ge faaliyetlerine liderlik etmektedir. Şu anda enstitümüzde 45 devam eden araştırma projesi ve 7 yeni teknik proje ile incir ve kestane sektöründe kesintisiz çalışmalar yürütüyoruz. Kurutmalık incir çeşitlerine uygun terbiye sistemlerinin geliştirilmesi projesi de enstitümüzün öncelikli projelerinden biridir. Kurutmalık incirde dünya liderliğimizi sürdürmek, kaliteyi artırmak ve gelecek nesillere sağlıklı gıda ürünleri sunabilmek adına Ar-Ge faaliyetlerimize hız kesmeden devam etmekteyiz.”

“Ülke Ekonomisine 350 Milyon Dolarlık Katkı Sağlanıyor”

Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü’nde 22 yıldır Islah Bölümü Başkanı olarak görev yapan Ziraat Mühendisi Mesut Özen ise şunları belirtti: “Enstitümüz, Aydın’da doğal olarak yetişen ve ekonomiye önemli katkı sağlayan bir ürün olan incir ile ilgili çalışmalarını sürdürmektedir. Enstitümüz bünyesinde genetik kaynaklar parseli bulunmaktadır ve çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Türkiye genelinde bin metre yüksekliğe kadar yetişen incir, kuru ve taze olarak farklı çeşitlerde üretilmektedir. Bu ürünlerin hem yerel pazarlarda hem de yurtdışında büyük ilgi görmesi, ülke ekonomisine 350 milyon dolarlık bir katkı sağlanmasını sağlamaktadır.”

Ziyaretçiler, enstitüde yapılan çalışmaları yakından gözlemleyerek bilgi edindiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir